فهرست مقاله [بستن فهرست] [بستن فهرست]
نکات مهم برای سلامت و زیبایی ناخن ها
همیشه اتفاقاتی که در بدن ما رخ میدهند در ظاهر ما خود را نشان می دهند. ناخن هم یکی از اعضایی در بدن هست که زیبایی و سلامت آن، نشان از اتفاقات خوب در درون بدن ما هست. همینطور ناخن ها از نظر زیبایی ظاهری هم میتوانند ظاهر ما را بهبود بخشند و به آراستگی و منظم به نظر رسیدن ما کمک کنند.
بنابراین می توان گفت ناخن ها از اهمیت بالایی برخوردار هستند پس بهتر است در سلامت و زیبایی آن ها کوشا باشیم. عوامل مختلفی هم چون سبک زندگی، تغذیه، آب و هوای محل زندگی و بیماری های جسمی در شکل و ظاهر ناخن نقش دارند. داشتن ناخن های زیبا، بلند، خوش فرم و البته سالم خواسته همه ی خانم ها است و موجب افزایش اعتماد به نفس در خانم ها می شود.
آیا جزو آن دسته از افراد هستید که بدون داشتن ناخن های بلند احساس ضعف می کنید؟
بسیاری از افراد در انجام کار های روزانه خود بدون داشتن ناخن های بلند احساس ناتوانی می کنند. ناخن ها به ما در انجام خیلی از کار ها از جمله بستن دکمه های لباس، خاراندن قسمتی از بدن، گرفتن اشیاء در دست و همینطور بسیاری از کار های دیگر کمک می کنند؛ بنابراین داشتن ناخن در اندازه ی مناسب کمک بزرگی در انجام کار های روزمره محسوب می شود.
همینطور ناخن ها نقش محافظ هم دارند و از قسمت نرم و حساس انگشتان محافظت می کنند. شاید برایتان پیش آمده باشد که ناخن دست یا پای شما به هر علتی بیفتد یا کنده شود؛ آن قسمت از انگشت می تواند بسیار آسیب پذیر باشد.
البته محافظت از ناخن ها هم بسیار حائز اهمیت است. از آن جایی که ناخن ها در انتهایی ترین قسمت دست واقع هستند و به طور معمول بیشتر کار ها توسط دست ها انجام می شود می توانند بسیار در معرض خطر باشند؛ ماندن انگشت لای در، شکستن ناخن هنگام کار با اشیاء و وسایل، فرو رفتن ناخن شصت پا در گوشت کنار ناخن از جمله اتفاقات دردناک به حساب می آیند.
به طور کل بیماری های ناخن ۱۰٪ از کل بیماری های پوستی را در بر می گیرند. ناخن ها هم مانند سایر اعضای بدن دچار بیماری های مختلفی می شوند که این بیماری ها خود را به شکل های مختلف از جمله ضعیف و شکننده شدن ناخن ها، سطح ناهموار، وجود خط و لک های سفید روی ناخن، متورم شدن گوشت اطراف ناخن و زرد شدن ناخن نشان می دهند.
در صورت مشاهده ی هر یک از عوامل ذکر شده به یک متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
در ادامه به برخی از رایج ترین بیماری ها یا مشکلات ناخن اشاره خواهیم کرد:
وجود لکه های سفید:
گاهی لکه های سفید روی قاعده ناخن های خود می بینید؛نکران نباشید، این لکه ها اهمیت چندانی ندارند و به مرور زمان برطرف می شوند. بروز این مشکل در ناخن های پا می تواند به دلیل پوشیدن کفش های تنگ و یا فعالیت های ورزشی سخت باشد.
خون ریزی خطی:
گاهی بر اثر ضربه وارد شدن به ناخن، ناخن ها اسیب می بیند و خط های عمودی و باریک سرخ رنگ در زیر صدف ناخن دیده می شود.همین طور این خون ریزی های خطی می تواند به دلیل مصرف برخی دارو ها و یا بیماری های مزمن در سطح ناخن آشکار شوند.
عفونت های قارچی:
عفونت های قارچی ناخن در مدت زمان طولانی تری بهبود می یابند و استفاده از دارو های ضد قارچ در این نوع بیماری بسیار ضروری است تا این مشکل ریشه ای حل شود. قاعده ناخن، سطح و نوک آن می توانند در معرض حمله ی قارچ ها باشند.
عفونت های قارچی در ناخن های انگشت پا رایج تر هستند چرا که پا ها به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در فضای گرم و مرطوب کفش این زمینه را ایجاد می کنند که در اکثر مواقع باعث جدا شدن ناخن از انگشت می شوند و رنگ ناخن را به رنگ های سبز، سیاه، زرد یا سفید تغییر می دهند.
عفونت های میکروبی:
در تماس بودن دست ها با آب و مواد شیمیایی، ضربه و اسیب دیدگی های مختلف ناخن و پوست اطراف ناخن از دلایل رایج مبتلا شدن به عفونت های میکروبی است.نشانه های این بیماری ایجاد قرمزی و تورم و هم چنین درد در اطراف ناخن است.
ناخن قاشقی:
در این حالت شکل ناخن های شما مانند قاشق گود و فرو رفته می شوند و ناخن ها را نرم و ضعیف می کنند. کمبود آهن، جویدن ناخن ها، عفونت ناخن، بیماری های ارثی و خانوادگی، کم کاری تیروئید می توانند از عوامل قاشقی شدن ناخن ها باشند.
هماتوم یا خون مردگی:
ضربه دیدن شدید ناخن و آسیب به آن باعث خون ریزی بین ناخن و بافت پوستی زیر آن می شود. هماتوم شدید می تواند کل سطح ناخن را سیاه کند و باعث جدا شدن ناخن از انگشت شود. در این مرحله حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و اقدام به تخلیه آن کنید در غیر این صورت افتادن ناخن باعث ایجاد محیط مناسب برای تجمع و رشد باکتری ها و قارچ ها می شود.
وجود خطوط تیره در ناخن:
وجود خطوط تیره رنگ مانند قهوه ای یا سیاه به شکل عمودی در ناخن و یا پوست اطراف آن می تواند نشان از وحود سرطان پوست باشد. در صورت بروز همچین عواملی حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
زرد شدن ناخن:
استفاده ی زیاد از سیگار و نگه داشتن طولانی مدت لاک ناخن همینطور عفونت های قارچی، ابتلا به بیماری های کلیوی، دیابت، اختلال های هورمونی و عفونت ریه باعث زرد شدن ناخن ها می شود. درمان این عارضه با بهبود سبک زندگی و اجتناب از سیگار و عدم استفاده از لاک قابل کنترل است.
بیماری های پوستی:
برخی بیماری های پوستی که در اطراف ناخن ها هم حضور دارند مانند پسوریازیس و لیکن پلان باعث ایجاد نقطه های ریز و شیار های طولی در سطح ناخن می شوند و تمام ناخن های دست و ناخن های پای را درگیر می کنند.
ضخیم شدن ناخن:
بیشتر افراد مسن در ناخن های پای خود دچار این عارصه می شوند. از علل آن می توان به عفونت قارچی، صدمه دیدن، کفش های نامناسب، گردش خون ضعیف و پسوریازیش باشد.
تومور ناخن:
ناخن ها می توانند تحت تاثیر تومور های مختلف قرار گیرند مانند کارسینوما که اغلب توسط ویروس HPV ایجاد می شود. همچنین ملانوم هم می تواند ناخن را تحت تاثیر قرار دهد.
ناخن شکننده:
خیس و خشک شدن مداوم ناخن در کسانی که دائما با اب و مواد شوینده سر و کار دارند، باعث خرد و شکننده شدن ناخن ها می شود. تماس نداستن با آب و مواد شوینده، استفاده از کرم های مرطوب کننده و همینطور استفاده از دستکش حین انجام کار در افرادی که این بیماری را دارند حیاتی است.
Discussion about this post