حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی یکی از دغدغه های بسیاری از خانم ها است که در طول زندگی حداقل یک بار آن را تجربه می کنند. همان طور که می دانید در محصولات آرایشی و بهداشتی ترکیبات و مواد شیمیایی مختلفی به کار رفته که پوست شما می تواند به هر یک از این محصولات واکنش نشان دهد.
عطرها، مواد نگهدارنده و رنگ ها از ترکیباتی هستند که بیشتری حساسیت و آلرژی به لوازم آرایشی را ایجاد می کنند. به همین دلیل باید حتما تجربیات خود از استفاده الوازم آرایشی و بهداشتی را به خاط بسپارید و محصولی که برایتان حساسیت ایجاد کرده را دیگر استفاده نکنید.
در ادامه راه هایی برای درمان حساسیت به لوازم آرایشی و پیشگیری از ایجاد آن به شما معرفی می کنیم تا دیگر با پوستی قرمز و ملتهب مواجه نشوید.
فهرست مقاله
حساسیت به لوازم آرایشی چگونه است؟
آلرژی به لوازم آرایشی معمولا برای خانم هایی پوست حساس و خشک دارند بیشتر پیش می آید. این حساسیت ها با علائم مختلفی چون قرمزی، التهاب، سوزی، خارش، اشک ریختن و … خود را نشان می دهند. این حساست ها نوعی اختلال پوستی هستند که برای رهایی از آن ها باید از دستورالعمل ها و داروهای درمانی استفاده کنید.
حساسیت به لوازم آرایشی فقط مختص پوست نیست و می تواند چشم را هم درگیر خود کند. به صورتی که با استفاده از ریمل یا مداد، چشم هایتان می سوزد و اشک میریزید یا مژه هایتان می ریزد.
معرفی مواد حساسیت زای آرایشی
ترکیبات زیادی در مواد آرایشی و بهداشتی به کار رفته و انواع مختلفی هم دارند. در این بین تعداد مواد حساسیت زا هم کم نیست و هر پوستی ممکن است به یک نوع ماده واکنش نشان دهد. اما معمولا یک سری مواد هستند که در بیشتر افراد حساسیت و آلرژی ایجاد می کنند. شناخت این مواد به شما کمک می کند که تا حد امکان از محصولاتی که در ترکیبات خود این مواد را دارند حذر کنید. برخی از ترکیباتی که باعث ایجاد آلرژی به لوازم آرایشی می شوند شامل موارد زیر است.
1- نگهدارنده ها
همه محصولات آرایشی و بهداشتی که در آن ها آب وجود دارد باید حاوی نگهدارنده هم باشند که محصول فاسد نشود یا میکروارگانیزم ها در آن رشد نکنند. بیشترین مواد نگهدارنده ای که باعث ایجاد حساسیت به لوازم آرایشی می شوند شامل: فرمالدئید، فنوکسی اتانول، پارابن، کوآترنیوم-15، متیل ایزوتیازوتیازولینون، دی ام دی ام هیدنشن هستند. فرمادئیدها به طور عمده در شامپوها و مواد کراتینه مو یافت می شوند.
2- عطرها
عطرها در بین تمام مواد آلرژی زا بیشتری حساسیت را ایجاد می کنند و متاسفانه بسیاری از محصولات هم حاوی عطر هستند؛ حتی برخی از محصولاتی که برچسب فاقد عطر را دارند هم برای از بین بردن بوی مواد شمیایی به کار رفته در محصول از عطر استفاده می کنند. عطرها را معمولا با نام (fragrance) و برخی از عطرهای آلرژی زا که بیشتر در ترکیبات آرایشی و بهداشتی می بینیم شامل: Amyl cinnamal، Anisyl alcohol، Benzyl alcohol هستند. عطرها در کاندیشنرها، شامپوها، شوینده های صورت، کرم پودر، رژلب، کرم مرطوب کننده، دئودورانت و … یافت می شوند.
3- رنگ مو
مواد شیمیایی که در رنگ موها و مواد تاتو حنا به کار می روند هم می تواند باعث ایجاد آلرژی و حساسیت شوند. از جمله این ترکیبات در مواد رنگی شامل: پی فنیلن دی آمین، ammonium persulfate، و قطران زعال سنگ هستند. پارافنیلن دی آمین (PPD) در رنگ موهای دائمی به وفور یافت می شود و می تواند باعث تورم پوست سر و صورت به طور خفیف یا گسترده باشد.
4- فلزها
ترکیبات فلزی چون طلا و نیکل که در برخی محصولات آرایشی و بهداشتی به کار می روند هم ممکن است باعث ایجاد حساسیت و آلرژی در افراد شوند.
5- لاتکس
دستکش هایی تحت عنوان لاتکس وجود دارند که افراد حین کار از آن ها استفاده می کنند. کسانی که در بخش درمان و سلامت هستند، آرایشگران هنگام رنگ کردن مو و تاتو صورت و بدن، کارکنان صنعت پلاستیک و … از این دستکش ها استفاده می کنند. معمولا افرادی که به فندق، کیوی، موز و آووکادو حساسیت دارند به دستکش های لاتکس هم حساسیت نشان می دهند. بهترین کار این است که از تماس با لاتکس خودداری کنید یا اول یک دستکش مشمایی بپوشید، بعد دستکش لاتکس دست کنید.
6- ترکیبات دیگر
کرم ها و سرم هایی که برای چین و چروک پوست هستند مشتقات ویتامین آ مانند رتینول دارند. این ترکیبات می توانند برای برخی افراد حساسیت زا باشند. ترکیباتی که آلفاهیدروکسی دارند هم می توانند سبب تحریک پوست شده و باعث قرمزی و التهاب آن در برخی افراد شوند.
راه های پیشگیری از حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و خوب است قبل از استفاده هر محصول ترکیبات آن را بررسی کنید و با ترکیباتی که به آن ها حساسیت نشان می دهید آشنا باشید. در ادامه راه هایی را برای پیشگیری از آلرژی به لوازم آرایشی و بهداشتی معرفی می کنیم.
1- استفاده از محصولات اورجینال
منظور ما این نیست که از لوازم آرایشی گران و لوکس و برند استفاده کنید. بلکه هدف این است که از محصولاتی استفاده کنید که طبق استاندارها ساخته شده اند و روی آن ها اطلاعات کاملی از ترکیبات، تاریخ تولید و انقضا، شرکت سازنده و علامت استاندارد باشد. تشخیص محصولات اصل از تقلبی هم در این مرحله کمکتان می کند.
2- استفاده از محصولات ضد حساسیت
شرکت های زیادی هستند که در ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی خود از کمترین میزان عطر، مواد نگهدارنده، رنگ و … استفاده کرده اند. این محصولات یا حساسیت ایجاد نمی کنند و در صورت ایجاد هم حساسیت های بسیار خفیف و کمی دارند. برای مثال می توانید از ریمل ها و شوینده های ضد حساسیت استفاده کنید و کمترین نگرانی را در خصوص ایجاد آلرژی داشته باشید.
3- توجه به ترکیبات محصول
اگر قبلا محصولی را استفاده کرده اید که نسبت به آن حساسیت نشان دادید ترکیبات آن را چک کنید و با محصولات دیگری که به آن ها حساسیت ندارید مقایسه کنید تا بتوانید ترکیب حساسیت زا را پیدا کنید. هنگام خرید محصول حتما به ترکیبات و فرمولاسیون آن توجه کنید و سعی کنید از محصولاتی که حاوی عطرهای مصنوعی و مواد نگهدارنده هستند استفاده نکنید.
4- تست لوازم آرایشی و بهداشتی
یکی از راه های پیشگیری از حساسیت به لوازم آرایشی این است که محصول را قبل از خریداری تست کنید. برای این کار مقداری از آن را روی پوست دست خود بزنید و بعد از 24 تا 48 ساعت اگر پوستتان نسبت به آن واکنش نشان داد، از خرید آن صرف نظر کنید. نشانه های واکنش هم قرمزی، سوزش و خارش هستند.
راه های درمان حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی
اگر بعد از استفاده یک محصول متوجه قرمزی و التهاب و سوزش شدید فورا پوستتان را بشویید و از مواد خنک کننده مانند خیار یا یخ روی آن استفاده کنید. این کار کمک می کند التهاب و قرمزی کمتر شود. بهترین راه هم این است که دیگر از آن محصول استفاده نکنید و در صورتی که حساسیت و آلرژی شما زیاد بود حتما به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
انواع حساسیت به لوازم آرایشی و بهداشتی
1- درماتیت با فوتوکوتاست
این آلرژی زمانی به وجود می آید که نور خورشید با ماده حساسیت زا داخل مواد آرایشی که شما مصرف کردید واکنش نشان دهد.
2- درماتیت تماسی آلرژیک
اگر ماده آلرژی زا به سیستم ایمنی بدن شما آسیب بزند و آن را درگیر کند، علائم آلرژی زا به صورت قرمزی، خارش و سوزش در محل مورد نظر یا سایر قسمت های بدن بروز می کنند.
3- درماتیت تماسی تحریکی
اگر از قبل پوستتان تحریک شده باشد و روی آن از محصولات آرایشی و بهداشتی کنید که باعث تشدید این تحریک شود به آن دردماتیت تماسی تحریکی می گوییم. در این شرایط پوستتان می سوزد و حتی ممکن است تاول بزند.
جمع بندی
حساسیت به لوازم آرایشی می تواند برای هر شخصی به وجود بیاید و فرقی نمی کند پوست چرب یا خشک یا حساس داشته باشید. البته بروز این مشکل در افرادی که پوست حساس دارند بیشتر است و این اشخاص باید بیشتر مراقب باشند که از چه محصولاتی استفاده می کنند. نشانه و راه های درمان حساسیت به لوازم آرایشی را در این مطلب بخوانید.
Discussion about this post