مزوتراپی مو روشی ایمن و موثر برای درمان ریزش مو است که به صورت تزریقی و بدون درد و بیهوشی انجام می شود. همان طورکه می دانید ریزش مو یکی از مشکلات شایع در سراسر دنیا است که بسیاری از خانم ها و آقایان با آن درگیر هستند. معمولا برای درمان آن داروهای خوراکی فیناستراید و ماینوکسیدیل موضعی تجویز می شود. اما این درمان ها برای همه افراد موثر نیستند؛ چون ریزش مو دلایل مختلفی چون ژنتیک، بیماری ها، کمبود تغذیه و … دارد و همه این مشکلات با یک راه حل درمان نمی شوند.
اگر تمایل دارید با مزوتراپی برای مو بیشتر آشنا شوید و همه چیز درباره آن را بدانید، در این مقاله از هماناز همراه ما باشید.
فهرست مقاله
تعریف مزوتراپی مو
در کشورهای خارجی مزوتراپی را با نام های دیگر مزوهیر و مزوپلاستی هم می شناسند. بنابراین اگر این نام ها را شنیدید بدانید منظور همان مزوتراپی است. همان طورکه گفتیم این روش کاربردهای درمانی بسیاری دارد اما هدف ما در این مقاله بررسی تمام و کمال مزوتراپی برای موها می باشد.
این واژه از دو بخش مزو (یعنی میانی) و تراپی (یعنی درمان) ساخته شده و به طور کل به معنای درمان لایه میانی پوست است. پوست از 3 لایه خارجی (اپی درم) ،میانی (درم) و داخلی (هیپودرم) تشکیل شده و در روش مزوتراپی برای مو هدف ما سلول میانی یا همان درم پوست است. که در مزوتراپی داروهای خاص و مغذی توسط سرنگ های مخصوص به این لایه از پوست تزریق می شوند و درمان صورت می گیرد. اینکه چه موادی به پوست تزریق شوند طبق نظر پزشک و نیازها و شرایط موهای شما مشخص می شود و این مواد از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است.
نحوه عملکرد مزوتراپی مو چگونه است؟

همان طور که گفتیم در مزوتراپی لایه میانی پوست یعنی درم هدف ما است. این لایه از بافت پیوندی محکم که در آن رشته های پروتئینی کلاژن و الاستین قرار دارند و همچنین هیالورونیک اسید تشکیل شده. در لایه درم ساختارهای مهم پوستی مانند فولیکول و پیاز مو قرار دارد. پیاز مو در سلول های مختلف فولیکول ها قرار گرفته و تارهای مو در این قسمت ساخته می شوند، سپس رشد می کنند و از پوست سر بیرون می آیند و بخشی از مو که ما می بینیم (یعنی ساقه) را ایجاد می کنند.
بنابراین این لایه از اهیمت زیادی برخوردار است و در مزوتراپی برای مو ما با سرنگ مواد مغذی و مورد نیاز مو را به صورت مستقیم و با تزریق به این لایه انتقال می دهیم تا درمانی موثر تر داشته باشیم. کاری که داروهای موضعی مانند ماینوکسیدیل نمی توانند به خوبی انجام دهند؛ چون نمی توانند راحت از لایه اپی درم پوست عبور کنند. اما اصلا نگران تزریق نباشید، چون مزوتراپی مو دردی ندارد و یک روش کم تهاجمی است که بدون بیهوشی هم صورت می گیرد.
چه کسانی می توانند از مزوتراپی برای مو استفاده کنند؟
1- افرادی که سرعت رشد موهایشان کم شده
اگر به دلایل مختلف سرعت رشد موهایتان کم شده می تواند از مزوتراپی برای افزایش سرعت رشد مو استفاده کنید.
2- افرادی که ریزش موی سکه ای دارند
اگر ریزش موی سکه ای شما خیلی حاد نیست می توانید نتایج نسبتا خوبی از مزوتراپی بگیرید.
3- افرادی که ریزش موی ناشی از استرس و تلوژن افلوویوم دارند
این اختلالات زمانی رخ می دهند که بدن با استرس فیزیکی یا روانی مواجه شود. مثلا ریزش موی بعد از بارداری که به دلیل تلوژن افلوویوم ایجاد می شود و با مزوتراپی قابل درمان است.
4- افرادی که ساقه مو آسیب دیده دارند
اگر به دلایل مختلف ساقه موهایتان آسی دیده می توانید از مزوتراپی برای حفظ سلامت فولیکول موها و افزایش سرعت رشد مو استفاده کنید.
چه ترکیباتی به پوست سر تزریق می شوند؟

قبل از مزوتراپی مو این سوال برای خیلی از افراد پیش می آید که چه موادی به پوست سر تزریق می شود؟ پروتئین؟ کلاژن؟ ویتامین؟ اول از همه اینکه محلولی که در مزوتراپی به پوست سر تزریق می شود کوکتل یا کاکتیل نام دارد و برای تهیه آن از مواد مختلفی هم استفاده شده که هر کدام از آن ها با هدف خاصی برای بهبود وضعیت موها به کار برده شدند. همه این مواد روی پوست و فولیکول ها و پیاز مو تاثیرات مفیدی دارند. در ادامه به برخی از ترکیبات کوکتل و نقش آن ها اشاره می کنیم.
1- انواع ویتامین ها
اگر حدس شما این بوده که در ترکیبات آمپول مزوتراپی مو ویتامین به کار رفته باید بگوییم که حدس درستی زده اید. در کوکتل ها انواع ویتامین ها به کار رفته اند که برخی از رایج ترین و پر مصرف ترین آن ها شامل موارد زیر است:
- ویتامین آ: این ویتامین به کلاژن سازی و بهتر رسیدن مواد مغذی به بافت های پوستی کمک می کند.
- بیوتین: یکی از دلایل ریزش مو و پوسته دادن کف سر کمبود بیوتین است و علاوه بر این می تواند به تنظیم و کنترل ترشح چربی پوست سر هم کمک کند.
- ویتامین ب5: ویتامین B5 به بهبود بافت پوست، افزایش تقسیمات سلولی و فرایند تولید انرژی سلول ها کمک می کند.
- ویتامین سی: یک آنتی اکسیدان قوی و مفید که در تحریک کلاژن سازی پوست هم نقش دارد.
2- آمینواسیدها
3- داروهای بی حسی موضعی
بی حسی های موضعی مانند پروکائین یا لیدوکائین هم در کوکتل های مزوتراپی برای مو به کار رفته اند و با اینکه داروی بی حسی و ضد التهابی هستند، اما در جلوگیری و توقف ریزش مو هم نقش پررنگی دارند. به همین خاطر در بیشتر محلول های تزریقی مزوتراپی قرار دارند.
4- داروهای گشاد کننده رنگ های خونی
داروهایی مانند پنتوک سیفیلین، بوفلومدیل و میانوکسیدل در این دسته قرار دارند که کاملا ایمن هستند و برای افزایش خون رسانی به ناحیه درمان (ناحیه ای که سوزن تزریق شده) استفاده می شوند.
5- کلسی تونین
یکی از هورمون های طبیعی بدن کلسی تونین است که در تغذیه فولیکول های مو و بافت پوستی موثر می باشد و در بهبود خون رسانی به بافت ها هم نقش دارد.
6- مواد معدنی
برخی از مواد معدنی که در آمپول مزوتراپی برای مو استفاده می شوند شامل منیزیم، زینک، فسفر، مس و سلنیوم هستند که در نقش بسیار مفیدی در رشد و سلامت موها دارند.
7- داروهای هورمونی
یکی از عواملی که باعث ریزش مو می شوند هورمون های آندروژنی هستند که در مزوتراپی از مهار کننده ی این هورمون ها مانند سیپروترون استات، استفاده می شود.
8- مواد مغذی
با بالا رفتن سن موها با کمبود سیلیکون مواجه می شوند که این یکی از دلایل ریزش مو است. در کوکتل مزوتراپی برای مو هم از داروهای مغذی مانند سیلیکون که به طور طبیعی در تار موهای ما هستند به کار می رود.
آمپول مزوتراپی مو برای همه یکسان است؟

خیر محلول های مزوتراپی که به پوست سر تزریق می شوند به جنسیت، شرایط متقاضی و با توجه به هدف درمان متغیر هستند و این طور نیست که همه موادی که بالاتر گفتیم در کوکتل همه افراد وجود داشته باشد. اما برخی از ترکیبات مانند سیلیکون، مولتی ویتامین ها، داروهای گشاد کننده عروق و لیدوکائین نسبت به ترکیبات دیگر بیشتر استفاده می شوند. به طور کل انتخاب این که چه موادی در ترکیبات کوکتل باشد و چند درصد از هرکدام استفاده شود، بستگی به نظر و تشخیص پزشک مورد نظر دارد.
از مزوتراپی در چه مواردی استفاده می شود؟
مزوتراپی کردن موها دردناک نیست و با اینکه نوعی تزریق زیر پوستی است ولی معمولا بدون بی حسی انجام می شود؛ مگر در مواقع خاص و به خواست بیمار که می توان از بی حسی ها استفاده کرد. برخی کاربردهای مزوتراپی شامل موارد زیر است:
- درمان لک های پوست
- از بین بردن جای زخم و اسکار
- اصلاح کردن انحناهای سطحی بدن
- درمان لیپوم و چربی پلک
- لیفت کردن صورت
- برطرف کردن چین و چروک ها و سفت کردن پوست
- درمان سلولیت ها
- جلوگیری و درمان ریزش مو
- درمان آلوپسی
- از بین بردن چربی موضعی
مراحل درمان مزوتراپی برای مو
شب قبل از مزوتراپی مو موهای خود را خوب بشویید. از حالت دهنده های مو، مواد تقویت کننده و ماسک مو تا 24 ساعت قبل از درمان استفاده نکنید. تا 24 ساعت بعد از مزوتراپی مو هم از این مواد استفاده نکنید. تا چند روز قبل از مزوتراپی مو نباید از داروهای رقیق کننده خون و داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن استفاده کنید.
آمپول مزوتراپی برای مو سوزنی شبیه به سوزن انسولین دارد. تزریق می تواند صورت دستی و با این آمپول ها انجام شود، می تواند هم توسط دستگاه مزوگان صورت گیرد. که این مورد با توجه به نظر پزشک مشخص می شود و نتایج هر دو یکسان است.
سوزن آمپول مزوتراپی در حدود یک میلی متر به داخل پوست نفوذ می کند و محلول را به طور مستقیم به لایه درم می رساند. ترکیبات کوکتل باعث تقویت فولیکول موها می شوند و به صورت کلی به موها جان می دهند.
همان طور که گفتیم مزوتراپی مو دردناک نیست و اتفاقا زخم های خیلی ریزی که توسط سوزن ایجاد می شوند تاثیرات خوب و نتایج مفیدی دارند. این سوزن ها باعث می شوند کلاژن سازی پوست تحریک شود، سلول های بنیادی به محل آسیب بیایند، رگ های خونی جدید ایجاد شوند و فاکتورهای رشد و واکنش های ترمیمی در محل زخم دیده شوند. که همه این موارد خود بخش مهمی از فرایند درمان هستند.
مزوتراپی برای چه کسانی مناسب نیست؟

- اگر بیماری های هپاتیت، ایدز، هموفیلی، دیابت و .. دارید نمی توانید از این روش استفاده کنید.
- خانم های باردار
- خانم هایی که بیش از 60 سال سن دارند و دچار طاسی آندروژنی شدید هستند.
- آقایانی که بیش از 40 سال سن دارند و دچار طاسی آندروژنی شدید هستند نتایج کمتری دریافت می کنند.
- اشخاصی که ریزش موی آن ها ناشی از بیماری های زمینه ای مانند سفلیس است.
- افرادی که به صورت ژنتیکی جنس موهایشان خوب نیست.
- افرادی که علت ریزش موی آن ها مصرف داروهای خاص مانند شیمی درمانی است. این افراد می توانند بعد از اتمام دوره درمان خود از روش مزوتراپی برای موها استفاده کنند.
مراقبت های لازم بعد از مزوتراپی مو
- تا 2 روز بعد از جلسه درمان ورزش نکنید چون در اثر تعریق محلول مزوتراپی از پوست سر خارج می شود.
- تا 24 ساعت پس از درمان از حالت دهنده ها، سرم و ماسک مو، مواد آرایشی، داروهای تقویت مو و ماینوکسیدیل استفاده نکنید.
- اگر بعد از مزوتراپی کردن موها برآمدگی هایی روی سر خود دیدید، یعنی به محتویات آمپول مزوتراپی مو حساسیت داشتید. در این شرایط با پزشک خود تماس بگیرید.
- تا 8 ساعت بعد از مزوتراپی کردن موها سر خود را نشویید. تقریبا از روز سوم به بعد می توانید حمام کنید و موهای خود را بشویید.
- تا یک هفته اول پس از درمان سعی کنید بیشتر از 15 دقیقه در حمام نمانید و موهایتان را هم با اب گرم نشویید.
- بعد از مزوتراپی مو تا چند روز مایعات و آب زیاد بنوشید.
فواید مزوتراپی مو چیست؟

مزوتراپی برای موها علاوه بر تاثیر گذاری روی لایه درم بر سیستم گردش خون، سیستم عصبی حسی، سیستم ایمنی و بافت پیوندی پوست هم اثر دارد. به طور کل اثرات و فواید مزوتراپی مو شامل موارد زیر است:
1- تنظیم میزان چربی پوست
داروها و ویتامین های محلول مزوتراپی (مانند بیوتین) نقش مفیدی در تنظیم ترشح چربی از غدد سبابه دارند.
2- افزایش گردش خون
در کاکتیل های مزوتراپی که داروهای گشاد کننده عروق وجود دارند شاهد بهبود خون رسانی و افزایش جریان خون هستیم.
3- تقویت و بهبود موها
مزوتراپی از فرایند تحلیل رفتن فولیکول های مو جلوگیری می کند و باعث خوش حالت شدن موها می شود.
4- تغذیه رسانی به فولیکول ها و بافت پوست
انواع ویتامین ها، مواد معدنی، آمینواسید ها و … که در محلول مزوتراپی به کار می روند همگی در تغذیه فولیکول های مو نقش دارند.
5- کمک به سایر روش های درمانی
از مزوتراپی می توانید به عنوان روشی مکمل یا پشتیبان برای تزریقات استروئیدها، مراقبت های عموی، درمان های ریزش مو و … استفاده کنید.
6- کمک به بهتر شدن نتایج کاشت مو
مزوتراپی را می توانید قبل از کاشت مو برای خون رسانی بهتر به پوست سر، بعد از کاشت مو برای درمان ورم و یا التیام زخم ها استفاده کنید.
7- درمان ریزش مو
از اصلی ترین فواید مزوتراپی مو می توان به درمان ریزش مو با الگوی زنانه و مردانه اشاره کرد. اشخاصی که از داروهای مهم ریزش مو مانند مایندوکسیدیل و فیناستراید استفاده می کنند می توانند در کنار آن از مزوتراپی هم به عنوان روش درمانی مکمل کمک بگیرند. البته این روش از تراپی مو به تنهایی هم در درمان ریزش مو نقش مفید دارد.
عوارض مزوتراپی مو

مزوتراپی مو دردی ندارد اما می توانید از دستگاه های بدون سوزن هم استفاده کنید که البته تاثیر آن ها کمتر می باشد. البته دقت کنید که در محلول های مزوتراپی از داروهای بی حسی استفاده می شود، اما اگر تحمل درد شما کم است می توانیم علاوه بر آن از داروهای بی حسی هم استفاده کنیم.
- ممکن است پوست سر شما در ناحیه درمان به محلول مزوتراپی واکنش نشان دهد و ملتهب شود. البته این دسته از عوارض مزوتراپی مو بسیار کم پیش می آیند و زود گذر هم هستند. در چنین شرایطی پزشک ترکیبات محلول را تغییر می دهد تا دیگر پوست سرتان واکنش نشان ندهد.
- به طور کل هیچ گونه آسیب خفیف یا حاد و واکنش های سیستمیک جزو عوارض مزوتراپی مو نیستند و این روش از ایمن ترین روش های درمانی می باشد.
جمع بندی
اگر قصد دارید از روش مزوتراپی برای تقویت و درمان ریزش موی خود استفاده کنید توصیه می کنیم حتما به یک پزشک و متخصص این کار مراجعه کنید. چرا که در این روش محلول های مخصوصی به لایه درم پوست سر تزریق می شوند که در صورت نبود مهارت کافی، ممکن است مشکلات بدتری از ریزش مو گریبان گیر شما شوند.
اگر تمایل دارید با انواع تراپی مو سلامت و شادابی را به موهای خود هدیه دهید و از انواع روش های احیا مو برای تقویت و ترمیم موهایتان استفاده کنید، می توانید از متخصصین مجرب و زبردست هماناز کمک بگیرید. برای دریافت مشاوره و رزرو نوبت از طریق واتساپ پیام دهید.
Discussion about this post