اسید درمانی روشی ایمن و غیرتهاجمی برای درمان بسیاری از مشکلات پوست و مو است. شاید شنیدن کلمه اسید زنگ خطری در ذهن شما ایجاد کند؛ چون معمولا از این ماده قوی در آزمایشگاه ها و جرم زدایی استفاده می شود. در حالی که اگر آن را در اندازه های درست و به شکل صحیح به کار گیرید، می تواند فواید بیشماری برای پوست و موی شما داشته باشد. در اسید تراپی برای پوست و مو از انواع اسیدهای مختلف و ضعیف در غلظت های پایین استفاده می شود. حتی بسیاری از محصولات بهداشتی و مراقبتی که استفاده می کنید انواعی از اسیدها را در خود دارند.
اگر می خواهید با فواید اسید تراپی صورت و کاربردهای آن برای مو آشنا شوید و انواع اسیدهای مفید و ضروری برای رفع مشکلات پوستی را بشناسید، در ادامه همراه ما باشید.
فهرست مقاله
نقش اسیدها در سلامت پوست و مو
در پاسخ به سوال اسید درمانی چیست باید گفت که به روش های زیبایی که در آن ها از انواع اسید برای رفع مشکلات پوست و مو استفاده می شود، اسید تراپی می گویند. بیشتر این اسیدها در محصولات مراقبت از پوست و مو وجود دارند؛ اما در غلظت های کم و مناسب. بیشترین کاربرد اسیدها در لایه برداری پوست و کاهش آکنه ها و تمیز کردن داخل منافذ پوست است.
شما با استفاده از انواع میوه ها مانند لیمو و پرتقال که اسیدهای طبیعی دارند نیز می توانید یک لایه برداری خوب برای پوست خود انجام دهید. انواع اسیدها می توانند در از بین بردن چین و چروک های پوست، کم رنگ و محو کردن لکه های پوستی، رفع ناهمواری رنگ پوست، از بین بردن جای زخم و جوش، درمان آکنه و روشن کردن پوست به کار روند. همچنین با اسید تراپی مو می توانید به کاهش ریزش مو، حجیم و پرپشت شدن موها، ضخیم و قوی شدن رشته های مو، نرم و لطیف کردن موها، ماندگاری بیشتر رنگ مو و درخشان کردن موها کمک کنید.
اسیدهای مورد استفاده در اسید درمانی
به طور کل دو گروه اسید اصلی برای مراقبت از پوست وجود دارد که شامل آلفا هیدروکسی اسید و بتا هیدروکسی اسید هستند.
آلفا هیدروکسی ها بیشتر روی لایه خارجی و سطح پوست کاربرد دارند و می توان از آن ها برای رفع تیرگی پوست، درمان بافت، از بین بردن خطوط و چروک های ریز پوستی استفاده کرد. این دسته از اسیدها رایج تر هستند و بیشتر در محصولات مراقبت از پوست استفاده می شوند. در اثر استفاده از آن ها پوست شما روشن تر و شفاف تر می شود، سلول های مرده سطح پوست از بین می روند و حتی کلاژن سازی پوست هم تحریک می شود.
نوع دیگر بتا هیدروکسی ها هستند که لایه های داخلی پوست را تحت تاثیر قرار می دهند. آن ها می توانند به منافذ مسدود شده پوست نفوذ کنند و در جلوگیری از ایجاد آکنه و درمان آن موثر باشند. همچنین بتا هیدروکسی ها می توانند به سبوم پوست متصل شوند و کاری کنند که همراه با سلول های مرده، این روغن ها یا سبوم هم از بین بروند.
انتخاب اسید مناسب در اسید درمانی پوست
در اسید درمانی از اسیدهای بسیار مختلفی استفاده می شود که هر کدام از آن ها فواید و ویژگی های خود را دارند. اینکه کدام اسید برای شما مناسب است انتخاب سخت و مهمی است و باید با توجه به مشکل پوستی و ویژگی های پوست انجام شود. در ادامه راهنمای کاملی از کاربردهای انواع اسیدها آورده ایم که به شما در تصمیم گیری برای اسید تراپی پوست کمک می کند.
اسیدهای مناسب برای درمان آکنه
اسید ماندلیک، اسید لاکتیک، اسید سالیسیلیک، اسید آزلئیک و اسید گلیکولیک برای درمان آکنه و تمیز کردن منافذ پوستی موثر هستند.
بهترین اسیدها برای رفع لک، جای جوش و زخم
اسید فرولیک، اسید کوجیک، اسید لاکتیک، اسید اسکوربیک، اسید آزلائیک، اسید لینولئیک و اسید گلیکولیک برای محو کردن رنگ دانه های پوست و هموار کردن رنگ پوست مناسب هستند.
بهترین اسیدها برای رفع چین و چروک و خطوط
اگر پوست پیر و سالخورده دارید از اسیدهایی که خاصیت جوانسازی دارند مانند اسید فرولیک، اسید لاکتیک، اسید گلیکولیک و اسید اسکوربیک استفاده کنید.
نکته مهم
دقت کنید که قبل از استفاده از هر نوع اسید اول تست حساسیت انجام دهید. همینطور از اسیدها به مقدار کم استفاده کنید؛ چون غلظت زیاد آن ها می تواند باعث تحریک پوست شود.
در ضمن دقت کنید که از همه اسیدها با هم استفاده نکنید؛ چون ممکن است برخی از آن ها با هم تداخل داشته باشند و نتایج بد روی پوستتان برجا بگذارند.
کاربرد انواع اسیدها در اسید درمانی
اسید سالیسیلیک
این اسید را می توان در غلظت های بالاتر به عنوان یک لایه بردار قوی برای درمان اسکار آکنه، لکه های پیری، آسیب های ناشی از نور خورشید، کاهش آکنه، ملاسما و تمیز کردن منافذ پوستی استفاده کرد. این ماده معمولا در غلظت های 0.5 تا 2 درصد در انواع پاک کننده ها و سرم های پوستی به کار می رود. در ضمن از آن برای حذف زگیل و درمان موضعی جوش ها استفاده می شود و دارای خاصیت ضد التهابی هم هست.
خانم هایی که پوست تیره و مستعد لکه دارند هم می توانند در اسید تراپی پوست از سالیسیلیک اسید استفاده کنند؛ چون کاملا بی خطر و ایمن است.
اسید گلیکولیک
کوچک ترین و معروف ترین آلفا هیدروکسی، اسید گلیکولیک است که کاربردهای بسیاری در اسید تراپی صورت دارد. از آن جایی که بسیار ریز است قابلیت این را دارد که به خوبی وارد پوست شود و جالب اینجاست که در بیشتر محصولات مراقبت از پوست هم به کار رفته. این اسید به طور معمول در غلظت های پایین تر از 10 به کار می رود و برای همه نوع پوست مناسب است.
البته افرادی که پوست بسیار حساس دارند یا دچار روزاسه هستند نمی توانند از اسید گلیکولیک استفاده کنند. کاربردهای این ماده در شاداب کردن رنگ پوست، بیشتر کردن ضخامت پوست، از بین بردن خطوط ریز و لکه های تیره، جلوگیری از جوش و آکنه است. در واقع شما می توانید به عنوان یک ضد پیری موثر از آن استفاده کنید.
یکی از فواید اسید تراپی با گلیکولیک اسید این است که می توان آن را همراه با روش های پاکسازی صورت، میکرونیدلینگ و میکرودرم ابریژن هم استفاده کرد. اما مراقب باشید که بعد از استفاده آن حتما کرم ضد آفتاب را روی پوست بزنید؛ چون این ماده پوست را در مقابل نور خورشید حساس تر می کند.
اسید آزلائیک
اسید درمانی با آزلائیک اسید کمترین عوارض جانبی را دارد اما برخی افراد که پوست های خیلی حساس و نازک دارند ممکن است با پوسته پوسته شدن، قرمزی و سوزش مواجه شوند. این اسید به طور کلی در غلظت های 15 تا 20 درصد در محصولات مختلف مانند کرم های شب و روز استفاده می شود. اصلی ترین خاصیت این ماده ضد آکنه بودن است و علاوه بر آن می تواند باکتری های پوستی را از بین ببرد، منافذ پوست را به خوبی تمیز کند و باعث کاهش التهاب شود.
از آزلائیک اسید می توان به عنوان یک روشن کننده پوست قوی استفاده کرد که در کم رنگ کردن لکه های پوستی و رفع ناهمواری های رنگی پوست نقش دارد.
اسید آسکوربیک
یکی از رایج ترین انواع ویتامین سی که به صورت محلول در آب است و در اسید تراپی پوست تاثیرات شگفت انگیزی دارد، آسکوربیک اسید است. این ماده اثرات ضد پیری دارد و برای درمان ملاسما هم استفاده می شود. پس از استفاده از آن ممکن است دچار سوزش، قرمزی و خارش پوستی شوید.
اسید لینولئیک
برای اسید تراپی صورت با استفاده از اسید لینولئیک می توانید از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون، روغن شتر مرغ و روغن آووکادو کمک بگیرید. در واقع لینولئیک نوعی اسید چرب است که تحت تاثیر واکنش هایی گروه اسید خود را رها می کند و به تری گلیسیرید تبدیل می شود. این ماده خاصیت ضد پیری، روشن کنندگی و مبارزه با رادیکال های آزاد را دارد و بیشتر برای کسانی که پوست چرب دارند مناسب است.
اما اگر پوست خشک و حساسی دارید می توانید به جای آن از اسید اولئیک استفاده کنید که در باز شدن منافذ پوست و نفوذ بهتر مواد مغذی و مفید به داخل پوست نفش دارد.
اسید لاکتیک
اسید لاکتیک نسبت به اسید گلیکولیک ملایم تر و ضعیف تر است که برای صاف و روشن کردن پوست عالی عمل می کند. البته چون خیلی ضعیف است معمولا برای پوست صورت استفاده نمی شود؛ مگر جزو افرادی باشید که پوست های خیلی حساس دارند. یکی از فواید اسید تراپی با لاکتیک اسید این است که یک رایحه خاص دارد. افرادی که آکنه روزاسه، اگزما و پسوریازیس دارند نباید از این ماده استفاده کنند.
اسید کوجیک
اسید درمانی با کوجیک اسید خاصیت سفدی کنندگی بالایی دارد و می توان از آن به عنوان یک ماده ضد پیری هم یاد کرد. این اسید معمولا با غلظت های 1 تا 4 درصد در سرم های پوستی و پاک کننده ها پیدا می شود اما برای پوست های حساس به هیچ عنوان مناسب نیست. در کنار تاثیرات بسیاری که دارد می تواند پوست های حساس را به شدت تحریک کند و باعث بثورات، قرمزی، تورم پوست و سوزش شود.
اسید ماندلیک
این ماده در گروه آلفا هیدروکسی اسیدها است که از بادام تلخ به دست می آید و مانند اسید گلیکولیک خاصیت لایه برداری دارد. از فواید اسید تراپی پوست با ماندلیک اسید به کاهش آکنه، درمان رنگدانه های پیری و آسیب های وارده به پوست از طریق نور خورشید می توان اشاره کرد.
این ماده درشت مولکول نمی تواند به خوبی به داخل پوست نفوذ کند؛ بنابراین تحریکات پوستی از طریق آن بسیار کم است. به همین دلیل می توان از آن برای پوست های حساس و جهت لایه برداری به جای اسید گلیکولیک استفاده کرد.
اسید سیتریک
این اسید به طور طبیعی در مرکباتی چون لیمو وجود دارد و آنتی اکسیدان های محافظتی دارد که به کاهش آسیب های وارده از نور خورشید و علائم پیری کمک می کند. این ماده با لایه برداری و از بین بردن سلول های مرده پوست به سفید و شاداب شدن رنگ پوست، تمیز شدن منافذ پوستی و صاف و نرم شدن پوست کمک می کند. یکی از فواید اسید تراپی صورت با سیتریک اسید تنظیم کردن میزان ph پوست هم هست. از فواید بیشمار آن می توان به آبرسانی پوست، مناسب برای همه سنین و انواع پوست و روشن شدن صورت اشاره کرد.
عوارض احتمالی اسید درمانی چیست؟
اسید تراپی مو و پوست حتما باید تحت نظر پزشک و مشورت متخصص انجام شود. در ضمن مراقبت های بعد از اسید تراپی پوست و مو هم از موارد مهمی است که اگر آن ها را رعایت نکنید ممکن است با عوارض جانبی زیادی مواجه شوید. معمولا اسیدهایی که برای لایه برداری استفاده می شوند ممکن است باعث قرمزی، نازک شدن و پوسته پوسته شدن پوست شود. برای جلوگیری از این عوارض حتما بعد از اسید تراپی پوست کرم ضد آفتاب بزنید.
نکات مهم در اسید تراپی پوست
- قبل از اسید درمانی برای پوست و مو حتما تست حساسیت را انجام دهید و از مقادیر کم و درصدهای پایین شروع کنید.
- آلفا هیدروکسی اسیدها را با رتینول ها استفاده نکنید.
- اسیدها را بهم مخلوط نکنید.
- سالیسیک اسید را با هیچ اسید دیگری مخلوط نکنید؛ چون ممکن است سوزش شدید پوستی را برای شما ایجاد کند.
- گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید را با اسید اسکوربیک مخلوط نکنید؛ چون باعث می شود تاثیرات اسید اسکوربیک قبل از شروع به کار از بین بروند.
- برای اسید درمانی حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید و هرگز آن را در منزل انجام ندهید.
جمع بندی
همان طور که گفتیم اسید تراپی روشی جدید برای درمان مشکلات پوست و مو است که در آن از اسیدهای مختلفی استفاده می شود. اسید تراپی مو و پوست هر دو باید در مراکز معتبر و توسط پزشک متخصص انجام شوند. چون اگر از اسیدها در غلظت های بالا و بدون آگاهی نسبت به کاربرد آن ها استفاده کنید ممکن است اثرات بدی برای شما داشته باشند.
اگر شما هم تا به حال از روش های اسید درمانی برای پوست و موی خود استفاده کرده اید خوشحال می شویم در قسمت نظرات تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.